Történetünk

Az első science centre Közép- és Kelet-Európában.


A Csodák Palotája volt az első science centre, azaz interaktív tudományos játszóház Közép- és Kelet-Európában.

1993-ban alapította az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Rubik Nemzetközi Alapítvány a Budapest Science Centre Alapítványt, azzal a céllal, hogy hozzon létre egy úgynevezett „interaktív tudományos játszóházat”, ez volt eleinte a fordítása az angol nyelvben használt science centre-nek. Ma sincs igazán jó kifejezés, illetve mostanában terjed a „tudományos élménycentrum” elnevezés, ami ezt elég jól visszaadja.

A Csodák Palotája név Öveges Józseftől származik, aki már a hatvanas években, amikor még a nagy science centre-ek nem is léteztek, elképzelt egy ilyen intézményt, ahol interaktív módon ismerkedhetnek meg a látogatók – általa megcélzottan elsősorban a gyerekek -  a tudomány „csodáival”, így el is nevezte az általa elképzelt intézményt Csodák Palotájának.

Azóta már sok science center nyílt Közép- és Kelet Európában. A bemutatott eszközök ötletei folyamatosan vándorolnak, de például a Bermuda henger egy olyan eszköz, amely először a Csodák Palotájában jelent meg.


Az első 6 hetes kiállítás

1995-ben a Vasas teniszcsarnokban volt egy 6 hetes kiállítás, amelyet 130.000 látogató nézett meg ez alatt az idő alatt, ez győzte meg a támogatókat arról, hogy van igény egy ilyen intézményre. Mivel azonban egy ilyen állandó intézmény működtetése egy alapítvány számára meglehetősen nehézkes, ezért a BSCA és Rubik Ernő, mint magánszemély alapították a Csodák Palotája KHT-t. Néhány év után a működés már nem volt megoldható a kezdeti forrásokból. Dr. Tamás István, mérnök, közgazdász, az IBS rektora ekkor vált a társaság tagjává, és vállalta, hogy anyagilag és üzletvezetési szaktudásával is támogatja a továbbiakban a Palotát. A Csodák Palotája azóta önfenntartó!


A siker nem maradt el: A kezdetek óta már több, mint 3 millióan látogattak el hozzánk.


Jelenlegi helyszínek

2012-ben a Csodák Palotája a jelenlegi helyszínére, a Camponába költözött.  A Tropicariummal közösen egész napos családi programot kínálunk a Camponába látogatóknak.

Húsz évvel ezelőtti alapításakor a Csodák Palotája volt az első és egyben egyedülálló interaktív science center nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is.

2016 áprilisától pedig már egy újabb helyszínen, az óbudai Buda Entertainment & Gastro Szórakoztató Központban a Csopa Playbarban várja vadonatúj kiállításaival és színvonalas szolgáltatásaival a látogatókat.


Látogasson el hozzánk családjával Ön is!


Csodák Palotája Nonprofit Kft.

Székhely: 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

Csopa Playbar cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.

Csopa Campona cím: 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

Szabad továbbközlés a forrás megjelenítésével lehetséges.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legfrissebb híreinkről, akcióinkról!
Használati feltételek

Kövess minket a Facebookon is

Instagram