Hírek - események

Havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. Többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok és kutatóorvosok váltják egymást a Tudományos Csopa Cafeban.

Időpont: 2017. május 23., kedd 17:30 (Csopa Campona)

Vendégek: Tomozi Gábor , fizikus/geofizikus egyetemi hallgató

Téma: Mágneses mérések a régészet szolgálatában


A felsőoktatásban tanuló, kutatói pályára készülő diákok egyre korábban kapcsolódnak be az egyetemeken folyó kutatásokba. A májusi Tudományos Csopa Cafe vendége Tomozi Gábor, a Csodák Palotája munkatársa, aki fizikusnak/geofizikusnak készül. A beszélgetés során megtudhatjuk, mi motiválta vendégünket a pályaválasztás során, milyen szépségeket tartogat a fizika a hétköznapok során. Az ismeretterjesztő előadás témája: Mágneses mérések a régészet szolgálatában.

Porolissum egy ókori római város volt Dacia provincia területén, a stratégiai fontosságú Meszesi kapu közelében. A város a Római Birodalom fennhatósága alatt fontos katonai szerepet töltött be, a helyőrség azonban békésen együtt élt a környék dák őslakosaival, így a települést mindvégig katonai telepvárosként (municipium) jegyezték. A város ismert maradványai a mai Románia területén, Szilágy megyében, Zilahtól mintegy 8 km-re keletre találhatók.

A rómaiak a térség természeti adottságait kihasználva a város közelében található vulkáni kőzetekből építkeztek. Ezen kőzetek sajátossága, hogy az üledékes kőzetekhez viszonyítva nagy mágneses szuszceptibilitással rendelkeznek, s a tárgyalt történelmi távlatban az említett szuszceptibilitás jelentősen eltér a maradványokat körülvevő talajétól, így az eltemetett objektumok mágneses mérésekkel jól kimutathatók, lehatárolhatók. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének kollégái és hallgatói, régész kutatócsoportokkal karöltve évek óta végeznek mágneses, régészeti geofizikai méréseket Porolissum városának ez idáig eltemetett maradványait kutatva. A mérések célja a felszín alatti objektumok helyének lokalizálásán túl azok mélységének megállapítása is. Ezt geofizikai inverziónak nevezzük.

Előadásom során némi magnetosztatikai „alapozás” után betekintést szeretnék nyújtani a mágneses mérések pontosabb elméleti hátterébe, a mérőeszközök működésébe, valamint a mérések kivitelezésébe. A gondolatmenet folytatásaként bemutatok egy egyszerű elméleti modellt, nevezetesen egy idealizált, eltemetett, környezetétől jelentősen eltérő, nagy mágneses szuszceptibilitású, hasáb alakú fal felett kialakuló 2D-os mágneses intenzitás számolását különböző méretű és mélységű falak esetén. Végül egy valós terepi mérés eredményeit vetjük össze a modellezés során kapott adatokkal.

Program:

  • Miért lettem kutató?- beszélgetés vendégeinkkel a kutatók hétköznapjairól
  • Mágneses mérések a régészet szolgálatában előadás
  • Kérdezd a kutatót!- Kötetlen beszélgetés a Csopa Cafeban

Várjuk a jövő kutatóit – a középiskolásokat és egyetemistákat -, a tudomány iránt érdeklődőket, akik munkából jövet ugranak majd be hozzánk, s itt a helye a nyugdíjasoknak is! A Tudományos Csopa Cafe nyitott mindazok számára, akik a tudományra szomjazva megpihennek nálunk.


A program látogatása díjtalan! Téged is várunk!

Csodák Palotája Nonprofit Kft.

Székhely: 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

Csopa Playbar cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.

Csopa Campona cím: 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

Szabad továbbközlés a forrás megjelenítésével lehetséges.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legfrissebb híreinkről, akcióinkról!
Használati feltételek

Kövess minket a Facebookon is

Hasznos linkek

CsopaMedia

Kártyás fizetés szolgáltatója:

Elfogadott kártyák: