Hírek - események

Az MTA Fiatal Kutatók Klubja 2012-ben az "Ismerjük meg egymást és egymás kutatásait" szellemében indult. A havonkénti klubesteken egy-egy fiatal kutató mesél kutatási területéről, saját kutatásairól egy körülbelül egyórás előadás keretében. Az előadások a természettudományoktól a bölcsészettudományokig rengeteg területet felölelnek - egy-egy előadás után pedig pogácsázva beszéljük meg egymással a kutatói élet dolgait.

Most új helyszínre, a Csopa Playbarba visszük a klubot, ezzel szeretnénk nyitni külső érdeklődők felé is. A cél továbbra is kettős: az előadásból a kutatási terület, a kötetlen beszélgetésből a kutatói élet megismerése-megismertetése.

A megújuló FIKUK Klubban szívesen látunk mindenkit, aki érdeklődik a témák és a kutatólét iránt. Arra buzdítunk mindenkit, hogy hozza magával a legkíváncsibb énjét.


Időpont: 2017. május 24, szerda, 19:00

Előadó: Janacsek Karolina (ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék)

Helyszín: CsoPa Playbar, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44, Buda Entertainment & Gastro (volt Új Udvar) 2. emeletet


Az előadásról:

Az intuitív/nem-tudatos tanulás pszichológiai és idegtudományi háttere

A nem-tudatos, implicit megismerési folyamatok alapvetően határozzák meg a mindennapi életünket. Ezek a folyamatok nemcsak a mozgásos, nyelvi, zenei és társas készségeink hátterében állnak, hanem az intuitív döntéseink és megérzéseink is ezen alapulnak. Számos hétköznapi helyzetben - amikor nincs lehetőség arra, hogy tudatosan végiggondoljuk az adott helyzet minden aspektusát és a lehetséges döntések rövid- és hosszútávú következményeit - intuitív alapon hozunk döntéseket. Az előadás középpontjában az a viszonylag új kutatási eredmény áll, amely szerint versengés áll fenn az intuitív döntéshozatal/tanulás ill. a tudatosabb, kontrollált megismerési folyamatok között: minél inkább támaszkodunk tudatosan a régebben elsajátított ismereteinkre, annál kevésbé ismerjük fel az aktuális helyzet komplex jellemzőit, ami esetenként kevésbé hatékony döntésekhez/tanuláshoz vezethet. A legújabb kutatásokon keresztül az előadás bemutatja ezeknek a folyamatoknak a pszichológiai és idegtudományi hátterét.

Az előadóról:

Janacsek Karolina a Szegedi Tudományegyetem Pszichológia Intézetében szerezte BA és MA diplomáját, majd ugyanezen egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte  klinikai orvostudományok PhD-ját. Jelenleg egyetemi adjunktus az ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékén. Kutatásait számos  díjjal ismerték el, 2009-ben Pro Scientia aranyérmet, 2016-ban Junior Prima díjat kapott.

Kutatása az emberi emlékezet és tanulás fejlődéspszichológiai, neuropszichológiai és idegtudományi hátterével foglalkozik. Kutatásának fő fókuszában az implicit, nem-tudatos tanulás és döntéshozatal áll, amely alapvető a mindennapjainkban, ugyanis ez az alapja számos mozgásos (pl. biciklizés), nyelvi-zenei (pl. idegen nyelv tanulás, hangszeren játszás) és társas készségünknek (pl. személyközi kommunikáció). Kutatásainak célja annak megértése, hogy hogyan változik ez a tanulási forma gyerekkortól időskorig, hogyan emlékezünk hosszabb időszakot követően (pl. egy hét vagy akár egy év múlva) arra, amit megtanultunk, hogyan tudjuk fejleszteni ezt a típusú tanulást, és hogyan sérülhet a tanulás különböző klinikai (neurológiai és pszichiátriai) kórképekben. Eredményei segíthetnek hatékonyabb, személyre szabott tanulási módszerek kidolgozásában, amelyek alkalmazhatóak pl. iskolai kontextusban illetve az egészségügyi gondozásban és klinikumban is.


A részvétel ingyenes! Mindenkit szeretettel várunk!

Csodák Palotája Nonprofit Kft.

Székhely: 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

Csopa Playbar cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.

Csopa Campona cím: 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

Szabad továbbközlés a forrás megjelenítésével lehetséges.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legfrissebb híreinkről, akcióinkról!
Használati feltételek

Kövess minket a Facebookon is

Hasznos linkek

CsopaMedia

Kártyás fizetés szolgáltatója:

Elfogadott kártyák: