Feb 19 2019

A jövő technológiái – a Szent István Egyetem napja a Csodák Palotájában

A Szent István Egyetem* és a Csodák Palotája együttműködési megállapodás keretében erősíti az intézmények ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő tevékenységét 2019-től.

A Szent István Egyetem* és a Csodák Palotája együttműködési megállapodás keretében erősíti az intézmények ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő tevékenységét 2019-től.

Időpont: 2019. február 19., kedd 9-től 13 óráig.

Folytatva az idei tanév témanapjait, február 19-én az egyetem karai mutatkoznak be Óbudán az óvodásoknak, általános és középiskolás diákoknak. A jövő technológiái rendezvény kiváló alkalom, arra, hogy az iskolai tananyagokat gyakorlati ismeretekkel egészítsék ki a tanulók, felfedezzék a szakemberek által alkalmazott legújabb eljárásokat, iránymutatást kapjanak a pályaválasztás terén.

A program részeként interaktív állomások, előadások, bemutatók várják az érdeklődőket:

  • Rejtélyes könyv és a mag csodái – Agrár- és Gazdaságtudományi Kar

Mi lesz a magból? – Hogyan lesz a termésből mag és a magból növény? Interaktív játékunkban lehántjuk a magról a héját. Mikroszkópon keresztül megvizsgálhatod, mi rejtőzik a magban.

Rejtélyes könyv – Szereted a fejtörőket? Készen állsz egy kiszabadulós kalandra? Fedezd fel hazánk és a Szarvasi Arborétum madár- és növényvilágát, hogy kiszabadulhass egy rejtélyes könyvből!

Turisztika – Ismered Magyarországot és a Körösök völgyét? Próbáld ki ismereteidet játékainkban. Ismerd meg a Szarvasi Arborétum csodálatos növény- és állatvilágát, Szarvast és a Szent István Egyetemet kisfilmjeinken keresztül.


  • Gépi látás és automatizálás az élelmiszeriparban –Élelmiszertudományi Kar

Számítógépes látórendszerrel megállapítható tulajdonságok. Robotok vezérlése gépi látással, fénysorompótól a kamerákig. PLC programozás bemutatója.


  • Gazdaságturisztikai Tér-Kép (GTK) –Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra, a hasznos és kézzelfogható tudás átadására, valamint a minőségre. Játékunk során egy izgalmas, interaktív kalandra hívjuk a fiatalokat, mely során lehetőségük lesz jobban megismerni hazánk régióit, turisztikai desztinációit és gazdaságát.


  • Csodák és érdekességek a gépészetbenGépészmérnöki Kar

A gépészetben sokféle tudományág találkozik, melyeknek összhangban és szigorú határok között kell működniük. Ebből kifolyólag igen érdekes megoldásokra kényszerülnek a gépészmérnökök, mind az iparban, mind a mezőgazdaságban. Érdekes megoldások által mutatják be a tudományukat, melyeket kicsik és nagyok egyaránt ki is próbálhatnak.


  • Környezetünk és egészségünk védelme ételeinket keresztülMezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

– Élelmiszermentés, tudatos felhasználás, csökkenteni a háztartások környezetszennyezését.

– Korunk gyakori betegsége a gluténérzékenység. Megfelelő táplálkozással a betegség gyógyítható.

  • Nem látlak, de tudom hol vagy!Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

A vadon élő állatok jelölésére használható modern és régebbi rádiótelemetriai eszközök bemutatója
(adók, vevők, antennák).


  • Rendezd be a saját tájad!Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Interaktív terepasztal segítségével mindenki kipróbálhatja a tájrendezést! A szántóföld, vagy a város kerüljön a folyó mellé? Mi lesz, ha egy új gyárat kell elhelyezni valahol? Hogy alakíthatunk ki kellemes kirándulóhelyeket?


A témanap programjához csatlakozott az Ybl Miklós Építéstudományi Kar is:

  • Készíts ékszert betonból!

Tudtad, hogy nem csak a házak, utak készülhetnek betonból, hanem csodálatos, egyedi ékszereket is készíthetünk? Furcsának hangzik, de betonból is önthetünk apróbb figurákat, medálokat. Te mit készítenél szívesen?


  • Építs hőszigetelő kockákkal és fess egyedi építőanyagkockát!

Biztosan tudjátok, mennyire fontos a megfelelő hőszigetelés a házépítésnél. A hőszigetelés valóban nagyon nagy munka, sok mindenre kell odafigyelni. S mi a titka? Gyere el és próbáld ki!


  • Játékos talajvizsgálatok mikroszkóppal

Megtudhatják a jelenlévők, hogy hazánkban milyen kőzetek alakultak ki és azokból mit nevezzünk talajnak. Nézegethetsz felnagyított kristályokat, kőzeteket, valamint bemutatjuk a talajok azonosítását. Te is elvégezhetsz néhány vizsgálatot és mikroszkóp alatt is megláthatod milyen sokfélék a talajok.

Gyere és ismerd meg, mire épül a ház!


Látogassák meg aznap 10:30 kor kezdődő Tudományos Csopa Cafe előadásunkat is!
Az előadásról részletesen


A program a Csodák Palotájába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

Iskola neve:
Iskola címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
Létszám: (diák + pedagógus)
Osztály:
Várható érkezés ideje:


Tanuljunk együtt a Szent István Egyetem szakembereitől
a Csodák Palotájában!


*Szakmai partnerünkről: A Szent István Egyetem nyolc kara igen színes képzési palettával rendelkezik az agrár- és természettudományoktól kezdve a gazdaság- és társadalomtudományokon át egészen a műszaki, művészeti, pedagógus és bölcsészettudományi területekig. Kutatási prioritásunk az egészséges és biztonságos élelmiszerek előállítása, ami egyaránt magába foglalja az állattenyésztési, élelmiszertudományi, növénytermesztési, környezetbiztonsági, továbbá a természeti erőforrások hasznosításával kapcsolatos feladatokat.

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)