Jun 28 2018

A világ legnagyobb interaktív zenedoboza mostantól a Csopában

A világ legnagyobb interaktív zenedoboza: a Müpa Hangjáték 2018. április 26-tól tekinthető meg a Csodák Palotája Tudósok csarnokában.

A világ legnagyobb interaktív zenedoboza:

A Müpa Hangjáték 2018. április 26-tól tekinthető meg a Csodák Palotája Tudósok csarnokában.

Az elmúlt években számos díjjal elismert innovatív és látványos szerkezet segítségével a látogatók újfajta, szórakoztató módon kerülhetnek kapcsolatba a zenével, a teljesen egyedi, interaktív zenedoboz ugyanis miniatűr másához hasonlóan különböző dallamokat játszik le, jelen esetben a vállalkozó kedvű látogatók segítségével.

Közel egy év fejlesztés kellett ahhoz, hogy a szakemberek beszerezzék a megfelelő eszközöket és anyagokat, és kifejlesszék a szükséges mechanizmusokat, amely egy ilyen zenegép megépítéséhez és működéséhez szükséges.A Müpa Hangjáték hasonlít a klasszikus zenedobozokhoz: a kíváncsi zenélni vágyó egy óriási hengerben gyalogolva tudja megszólaltatni az előtte kiválasztott dallamot, amely a parányi hangzófésűk és a kézzel lyuggatott dallamponyva segítségével csendül fel.

A Müpa a kezdetek óta kiemelten fontosnak tartja, hogy innovatív megoldásokkal, különleges programokkal vigye közelebb a kultúrát az emberekhez. Éppen ezért az intézmény folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a fiatalabb korosztály és a nagyközönség érdeklődését is fel tudja kelteni.

A Csodák Palotája küldetése játszva megismertetni a minket körülvevő csodálatos világot, életben tartani a tudásvágyat és megszerettetni a tudományokat.

A Csopa az elmúlt években a fizika mellett a többi tudományág felé is nyitott.

A Természet műhelyében és a Mágneses mezőn a fizika dominál.
A Newton almáskertjében már magát a tudóst, mint embert is bemutatják.
A Születés világa az első biológia témájú egység.
Az Űrállomáson a fizika, az űrkutatás és a képességek kutatásának területe is helyet kapott.
Az Illúziók között a természettudományokhoz tartozó fizika, a biológia mellett a pszichológia is megjelenik, és a művészetek határán is mozoghatunk már.

A Tudósok termében, amellett, hogy fontos cél a kutatók, tudósok, felfedezők bemutatása és példaként állítása, lehetőség van a zenetudomány megjelenítésére is, így kaphatott helyet a Müpa Hangjáték a teremben, mellyel, – amellett, hogy maga a szerkezet is egy mérnöki csoda – azt ünnepeljük, hogy a zene tudománya is beköltözik a Csodák Palotájába.


Gyere el és szólaltasd meg te is a hangjátékot!