May 08 2019

Bevetés 2019 - közszolgálati és rendvédelmi nap

A 2018/19-es tanév kilencedik, egyben utolsó témanapját a közszolgálatnak és a rendvédelemnek szenteljük.

A 2018/19-es tanév kilencedik, egyben utolsó témanapját a közszolgálatnak és a rendvédelemnek szenteljük. A tavalyi Csopa Tűzoltónap sikerén felbuzdulva, idén szélesre tárjuk a témahatárokat, s olyan szervezeteket, intézményeket, testületeket és egyesületeket mutatunk be az érdeklődő óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, melyekkel nap mint nap találkozunk, ugyanakkor viszonylag keveset tudunk működésükről, tudományos vonatkozásaikról. A csoportok mellett a szabad helyek függvényében egyéni látogatókat is fogadunk a rendezvényen.


Május 8-án, szerdán 9-től 13 óráig indul a Bevetés 2019! A Csopa játékterében bemutatkozó szakmai partnerek:

 

 • Budapesti Polgárőr Szövetség

Bűnmegelőzési szemléletformálás az életkori sajátosságokat figyelembe véve.


 • Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A büntetés-végrehajtási szakma bemutatása. Toborzó mobil stand, selfie pont és játékos vetélkedők várják az érdeklődőket.


 • Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

Elsősegélynyújtási alapismeretek, újraélesztés.


 • Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság – Természetvédelmi Őrszolgálat

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai végzik a főváros 39 helyi jelentőségű védett természeti területeinek őrzését, megóvását, károsodásának megelőzését, felmérését. A Természetvédelmi Őrszolgálat feladata az is, hogy a lakosság természetvédelem iránti elkötelezettségét növelje, ezzel elősegítve a környezettudatos gondolkodásmód kialakítását. A „Tanösvény”, a „Házhoz megy a tanösvény” programnak köszönhetően több ezer fiatalt és gyermeket ismertetnek meg a természetvédelem fontosságával.


 • Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

Kiállítás a katasztrófavédelem és jogelőd szervezeteinek (tűzoltóság, polgári védelem) történetéről. Vetítés a főváros 2018-as nagy káresteiről. Játékos tűzmegelőzési tesztek, kézműves aktivitások, sisak és bevetési ruha próba.


 • Kresz Géza Mentőmúzeum 

Több mint hét évtizeddel ezelőtt, 1948-ban kezdte meg működését nemzeti intézményünk, az Országos Mentőszolgálat. A munkatársainkat felkereső érdeklődők a Mentőszolgálat értékeivel, hazai és nemzetközi sikereivel ismerkedhetnek meg. Gyermeklátogatóink alapismereteit a „Te is tudsz segíteni!” játékos elsősegélynyújtó gyakorlati foglalkozással kívánjuk bővíteni.


 • Nagykovácsi Készenléti Szolgálat

Tűzmegelőzési és selfie pont, tömlőgurítás és ügyességi verseny.  


 • Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Bemutatkoznak az egyetem karai és intézetei: Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Rendészettudományi Kar, Víztudomány Kar, Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, Államtudományi és Közigazgatási Kar, Katasztrófavédelmi Intézet.


 • Nemzeti Népegészségügyi Központ

Az NNK a rendezvényen tevékenysége sokszínűségét, a lakosság egészségének megőrzésében, egészségtudatosságának növelése érdekében végzett magas színvonalú szakmai munkáját mutatja be.   

A) LEVEGŐMINŐSÉG:

Vizsgáljuk meg a levegőt! – A szennyezett levegő belélegzése károsítja egészségünket. A beltéri környezetek levegőminősége jelentősen eltérhet a kültéri levegőminőségtől. A láthatatlan légszennyezők műszerek segítségével mérhetők, így megtudhatjuk, hogy hol jobb  tartózkodni. A résztvevők megismerhetik a legfontosabb légszennyezők mérésére alkalmazott technikákat.

Fűts okosan! – A fűtési időszakban a rossz levegőminőség kialakulásában a helytelen lakossági tüzelés meghatározó tényező. Megfelelő fűtési módok és tüzelőanyagok alkalmazásával a légszennyezés elkerülhető. A foglalkozáson játékos formában a résztvevők megtanulhatják, hogy mit ne dobjanak a tűzre.

Nagyító alatt a pollenek – Az allergiások száma évtizedek óta folyamatosan nő és megnehezíti a mindennapokat. A legtöbben bizonyos növények által kibocsátott allergénekre érzékenyek. Számba vesszük a legfontosabb allergén növényeket és az általuk kibocsátott polleneket.

B) VÍZHIGIÉNÉ:

A standnál a részvevők megismerhetik az NNK vízhigiénés szakmai terület egy részének munkáját, mely kémiai, mikrobiológiai és mikroszkópos biológiai vizsgálatokból áll.

A rutin vízkémiai vizsgálatokat tekinthetnek meg a résztvevők (pl.: pH mérés, titrálások), ill. az érdeklődők számának függvényében maguk is elvégezhetnek néhány látványos vizsgálatot. Ezen túl tájékoztatást kapnak az ivóvízhigiénével kapcsolatban, mint például, hogy miért biztonságos a csapvíz fogyasztása, milyen kockázatokkal járhat a házi víztisztító kisberendezések nem megfelelő használata, milyen ásványvizet érdemes fogyasztani, illetve egyéb felmerülő témákkal kapcsolatban.

A mikrobiológiai bemutató során a résztvevők testközelből is megismerkedhetnek egy vízhigiénés vizsgálatokat végző laboratórium néhány eszközével, valamint azokkal a baktériumokkal, amelyek a higiénés mikrobiológiai vizsgálatok során például ivóvízből vagy fürdővízből kimutathatóak. A látogatók a mikrobiológusok munkájának egy részét a gyakorlatban is kipróbálhatják, miközben érdekes és hasznos dolgokat tudhatnak meg a különböző víztípusokról és a baktériumokról.

A vizek élőlényeinek többsége szabad szemmel nem, vagy alig látható, pedig egy vízcseppben parányi élőlények sokasága él. Kihelyezett mikroszkópunk segítségével a látogatók megfigyelhetik az apró vízi szervezeteket, csillós és ostoros állatkákat, moszatokat. Lehetőség lesz vízibolhák etetésére, ágascsápú rákok úsztatására. Az érdeklődők megismerkedhetnek a vízbiológusok munkájával illetve választ kaphatnak, hogy miért is vizsgálják ezeket a szervezeteket a munkájuk során.

C) ISKOLAI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS:

Életkori sajátosságoknak megfelelő elgondolkodtató kérdéssorok, élményszerű játékok az egészségfejlesztés témakörében.

D) TOXIKOLÓGIAI TÁJÉKOZTATÁS

A mindennapi élet során használt vegyi anyagok, tisztítószerek, irtószerek, növényvédő szerek, gyógyszerek, egyes növények a nem megfelelő felhasználás során mérgezést okozhatnak. Akut mérgezés vagy annak gyanúja esetén az érdeklődők az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható telefonszámán kaphatnak információt a mérgezést okozó anyag vagy keverék káros hatásáról, a várható tünetekről, azok súlyosságáról, valamint a kórházi ellátás szükségességéről. A résztvevők a rendezvényen megismerhetik a tájékoztató szolgálat tevékenységét, a leggyakoribb mérgezéseket, a biztonságos felhasználás és a biztonságos lakókörnyezet kialakításának szabályait.


 • Országos Bírósági Hivatal

Bemutatkoznak az OBH digitális fejlesztései (digi bíróság, távmeghallgatás, beszédfelismerő rendszerek). Játékok, kvízek, ismeretterjesztő anyagok várják az érdeklődőket.


 • Országos Meteorológiai Szolgálat

A látogatók megismerhetik a szolgálat szerteágazó tevékenységét, a mobil HAWK meteorológiai munkaállomást, tanulhatnak az OMSZ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság együttműködési területeiről. • Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet
A) KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ BEMUTATÁSA

Miről lehet felismerni a közterület-felügyelőt (egyenruhája, jelvénye, felszerelése, tonfa, stb.)? A közterület-felügyelők feladatainak, lehetséges intézkedésinek bemutatása.

B) HAJÓS SZOLGÁLAT A RÓMAI-PARTON

óta minden év májusától októberéig péntek reggeltől vasárnap estig közterület-felügyelőnk a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársával közös szolgálat keretében járőrözik a Duna III. kerületi szakaszán. A járőrözéshez egy az Önkormányzat által beszerzett Wawe520 gumitestű kisgéphajót használnak. A hajós szolgálat érdekes és különleges feladatai is bemutatásra kerülnek.

C) PARTŐR SZOLGÁLAT BEMUTATÁSA

A hajós szolgálat kiegészítéseként kerül megalakításra az idei évben ez a szolgálat, mely tevékenységét a Duna III. kerületi partszakaszán látja majd el. A látványtervekben bemutatásra kerül az így kialakítandó látvány konténer, mint kihelyezett ügyfélfogadási helyszín és a beszerzendő elektromos jármű, amivel a partszakaszon keletkezett elszórt hulladékok kerülnek majd begyűjtésre.

D) TÉRFIGYELŐ KAMERA RENDSZER MŰKÖDÉSE, HASZNOSSÁGA

Óbuda-Békásmegyer jelenleg 143 térfigyelő kamerával rendelkezik. A kamerákat rendőrök és közterület-felügyelők közösen figyelik, azt a Közterület-felügyelet üzemelteti. A kamerafigyelés, a kamera helyiség kerül e téma keretében bemutatásra.

E) FELELŐS KUTYATARTÁSRÓL

A felelős kutyatartás bemutatása mellett lehetőség van e téma keretében arra, hogy a kutyusokban most már kötelezően elhelyezendő chip leolvasására használatos chipleolvasót megnézzék a látogatók.

F) BALESETMEGELŐZÉS, BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS

Az iskolaszolgálat bemutatása, valamint néhány balesetveszélyes parkolási szituáció illusztrálása.

G) SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

Szelektíven gyűjthető hulladékok fajtái, a szelektív hulladékgyűjtés, a környezettudatosság jelentősége.


 • Óbudai Polgárőrség – Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület

Bemutatjuk a polgárőrséget, ezen belül az Óbudai Polgárőrség eszközeit és járműveit. Az érdeklődők bűnmegelőzési, családi és polgárőrségi témájú tesztlapokat tölthetnek ki. Tájékozódhatnak a tagfelvétel feltételeiről és módjáról.


 • Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
A) VIHARJELZÉS MAGYARORSZÁG TAVAIN (Fertő-tó, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó)

A BM OKF tulajdonában lévő vihar jelzőrendszer működésével és a viharjelzési fokozatok esetén követendő magatartási szabályokkal kapcsolatos ismeretátadás. 

B) A KÖRNYEZETBARÁT DUNAI ÁRU- ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSSAL KAPCSOLATOS STATIKUS KIÁLLÍTÁS

Hajózást népszerűsítő interaktív, több funkciós játékos szoftver, a DunaPromo bemutatása.

C) DRÓNOK BEVETÉSE A KÖZTERÜLET-FELÜGYELET MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSA ÉRDEKÉBEN

Parlagfüves területek és az illegális szemétlerakás felderítése, S900 hexakopter kiállítása.


 • Rendőrmúzeum

A Rendőrmúzeum egyik fő célkitűzése, hogy a Magyar Rendőrség múltjáról, történetéről hiteles tájékoztatást nyújtson, továbbá szemléltető jelleggel bemutassa a bűnüldözés eszközeit és módszereit. Kis kiállításunk mellett a fiataloknak szóló interaktív programokat hozunk el a Csodák Palotájába (pl. alkohol- és drogfogyasztás hatásait szimuláló szemüvegek kipróbálása, tenyérlenyomat-vétel). 


Ismeretterjesztő előadások a Galaxis (A) és Öveges (B) teremben:

 

9:15

9A – TE vagy a legnagyobb érték!
Gyárfás Krisztina
(Országos Bírósági Hivatal)

„Az internet a mindennapok része, lehetőség arra, hogy a gyerekek a segítségével tanuljanak, egymással kommunikáljanak, szórakozzanak, ugyanakkor komoly veszélyeket és fenyegetéseket is rejt rájuk nézve. A cyberbullingtól (online zaklatástól) kezdve, a hoaxokon (álhíreken) át a sextingig (amikor is tinédzserek erotikus fotókat töltenek fel magukról) mindenbe belefuthatnak, akár a Sötét Oldalra is átkerülhetünk. A gyermekek tudatosságának, a (saját) adatvédelmi igényének a kiépítése elsődleges feladat kell, hogy legyen, csakúgy, mint annak a megismertetése, hogy milyen lehetőségeik vannak abban az esetben, ha felkészültségük ellenére mégis támadás áldozatává válnak. Az információs önrendelkezési jog megismerése, a virtuális világtól való függőség kialakulásának az elkerülése, saját adataink valós értékének a tudatosítása, a másoknak való megfelelési kényszer elkerülése és az esetleges sérelmek bekövetkezése esetén tanúsítandó magatartásformák kialakítása az az út, amit minden gyermeknek be kell járnia, meg kell ismernie. Ehhez kíván az OBH is segítséget nyújtani a gyerekeknek azzal, hogy tudatosít, érzékenyít és a hatékony védekezés szükségességére figyelmeztet a megfelelő, érdekes információk közérthető módon történő átadásával.


9B – Rendőrmúzeumi dizájncenter
Daka Béla (Rendőrmúzeum)

A programot lebonyolító munkatárs a Rendőrmúzeum gyűjteményében őrzött érdekes és olykor humoros eszközökből összeállított válogatást mutat be egy jó hangulatú, a humort sem nélkülöző előadás keretében. Az előadás során az érdeklődők egyaránt megismerkedhetnek a bűnelkövetők által használt eszközökkel és a rendőrök néhány felszerelési tárgyával is.


10:15

10A – Csopa Iránytű – pályaorientációs élményműhely
Vendégünk:Kovács Gyula kriminalista – Házigazda: Egyed László

Kovács Gyula nyugalmazott rendőr alezredes, az Obsitos Detektívek Lapja főszerkesztője, a nemrégiben megjelent „A bűnügyi nyomozás kézikönyve – Magyarország első kriminalisztikai szakkönyve” című kiadvány publikálója. A szerző a könyvet Endrődy Géza 1897-ben Losoncon, majd 1898-ban Budapesten azonos címmel megjelent munkája nyomán, az eredeti szöveg megtartása mellett írta és szerkesztette egybe.


10B – A Magyar Tűzoltóság Története
Berki Imre
(Katasztrófavédelem Központi Múzeuma)

A katasztrófavédelem és jogelőd szervezeteinek; tűzoltóság, polgári védelem történeti áttekintése a kezdetektől a napjainkig.


11:15

11A – 70 éves az Országos Mentőszolgálat
Debrődi Gábor
(Kresz Géza Mentőmúzeum)

Hallgatóink az elmúlt hét évtized eredményeivel, a magyarországi mentés nemzetközi szinten elismert és követett sikereibe kapnak betekintést, így válik ismertté a földi és légi járműpark, a világon elsőként indított rohamkocsi-szolgálat valamint a betegellátás során alkalmazott technikai felszerelések fejlődéstörténete.


12:15

12A – A büntetés-végrehajtás története dióhéjban
Pavlics Tamás
(Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága)

Az előadás célja a büntetés-végrehajtás történelmének bemutatása.


Egy-egy csoport több előadáson is részt vehet, kérjük az előadás kódját adják meg a regisztráció során.

Csoportos látogatás:

A program a Csodák Palotájába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

Iskola neve:
Iskola címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
Létszám: (diák + pedagógus)
Osztály:
Várható érkezés ideje:
Választott ismeretterjesztő előadás kódja
(pl. 9A; egy csoport több előadáson is részt vehet):


Egyéni látogatók:

Az egyéni látogatók napijeggyel vagy Csopa havibérlettel vehetnek részt a programon. Az előadásokra érdemes előre jelentkezni a tok@csopa.hu címen.

Tanuljunk együtt szakmai partnereinktől
a Csodák Palotájában!


(A programváltozás jogát fenntartjuk!)