Mar 01 2019

ENERGIA 2019 – MEKH ENERGIAKÖVETEK a Csodák Palotájában

Ha március, akkor ENERGIA témanap a Csodák Palotájában. A 2018-as hagyományokat folytatva, ebben az évben ismét egy, az energiaszektor által életre hívott oktatási program mutatkozik be a Csopában.

Időpont: 2019. március 19. kedd 9-től 12 óráig

Ha március, akkor ENERGIA témanap a Csodák Palotájában. A 2018-as hagyományokat folytatva, ebben az évben ismét egy, az energiaszektor által életre hívott oktatási program mutatkozik be a Csopában. Az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolásoknak szóló program keretében a MEKH Energiaköveteivel találkozhatnak az érdeklődők. 

Szakmai partnerünkről:  

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2017-ben hirdette meg Energiakövetek programját, melynek célja a fogyasztói tudatosságot fejlesztő szemléletformálás és a jövő szakembereinek felkarolása. A programba a felsőoktatásban természettudományos tárgyakat hallgató fiatalok jelentkezhetnek egy olyan óratervvel, amely élményszerűen és új szemlélettel dolgozza fel az energiatermelés, a tudatos energiafelhasználás vagy az energiatakarékosság témáját.

A pályázat nyertesei óraterveik alapján az általános iskolák felső tagozatosainak és középiskolások számára tartanak rendhagyó tanórákat. A program 2017-es indulása óta a MEKH 7 Energiakövete országszerte 31 iskolában, mintegy 1200 általános és középiskolás számára tartott rendhagyó tanórát.

Előadók:

Molnár Janka Sára (Eötvös Loránd Tudományegyetem, fizika szak)

Molnár Janka Sára, 2017-es MEKH Energiakövet, az ELTE TTK harmadéves fizika szakos hallgatója, a Tudományos Piknik, illetve a TudÁShow tudománynépszerűsítő csoport alapítója. Kiskora óta rajong a természettudományokért, kísérletekért. Nagy álma, hogy a nála pár évvel fiatalabb diákoknak bemutassa a természettudományok szépségét, illetve, hogy egy tudatos jövőképet adjon át felnövekvő generációnak.

Nagy Bence (Eötvös Loránd Tudományegyetem, biológia-földrajz tanár szak)

Nagy Bence, 2017-es Energiakövet, az ELTE biológia-földrajz tanárszakos hallgatója. Az egyetemen működő „Erre van előre” Energiatervezési Kutatócsoport tagja. Gyermekkora óta a természet szerelmese, elhivatott barlangász és természetjáró. Célja, hogy a foglalkozások során rámutasson az összefüggésekre és segítse a diákok eligazodását környezetünk roppant összetett rendszerében.

A témanap keretében az alábbi programok közül válogathatnak az iskolai csoportok (minden bejelentkezett csoport egy foglalkozást vagy kísérlet bemutatót választhat):


9:00

Richter Gedeon labor: (maximális létszám 30 fő/foglalkozás)
9A – LEGYÉL TE IS ENERGIAFORRADALMÁR!
Nagy Bence

Öveges terem: (maximális létszám 70 fő/előadás)
9B – ENERGIKUS ENERGIA SHOW
Molnár Janka Sára

10:00

Richter Gedeon labor: (maximális létszám 30 fő/foglalkozás)
10A – LEGYÉL TE IS ENERGIAFORRADALMÁR!
Nagy Bence

Öveges terem: (maximális létszám 70 fő/előadás)
10B – ENERGIKUS ENERGIA SHOW
Molnár Janka Sára

11:00

Richter Gedeon labor: (maximális létszám 30 fő/foglalkozás)
11A – LEGYÉL TE IS ENERGIAFORRADALMÁR!
Nagy Bence

Öveges terem: (maximális létszám 70 fő/előadás)
11B – ENERGIKUS ENERGIA SHOW
Molnár Janka Sára

12:00

Richter Gedeon labor: (maximális létszám 30 fő/foglalkozás)
12A – LEGYÉL TE IS ENERGIAFORRADALMÁR!
Nagy Bence

Öveges terem: (maximális létszám 70 fő/előadás)
12B – ENERGIKUS ENERGIA SHOW
Molnár Janka Sára

Az energetikai modul előtt vagy után a Csopa játéktere is felfedezhető!

Energikus energia show – A résztvevők egy rendkívüli show keretein belül ismerkedhetnek meg mélyebben a megújuló és a nem megújuló energiaforrásokkal. Látványos kísérleteket láthatnak, melyekről kiderül: mindnek valamilyen módon az energiához van köze.  A bátrabb résztvevők maguk is kipróbálhatják a bemutatott kísérletet, ezáltal a show aktív részeseivé válhatnak.

Legyél Te is energiaforradalmár! – A foglalkozás keretében a diákok egy interaktív előadás, majd csoportmunkában történő vizsgálódás segítségével kapnak energetikai és környezetvédelmi áttekintést. Az óra célja, hogy a tanulók felismerjék a hosszútávú gondolkodás fontosságát, és azt, hogy az ő kezükben is rengeteg lehetőség van. A játékos kísérletek során bebizonyosodik, hogy minden cselekedetünknek van energetikai vonzata, és az is, hogy a legegyszerűbb ötletekkel is hatalmas energiamegtakarítást lehet elérni.

A program a Csodák Palotájába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen.

Bővebb információ dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

 

Iskola neve:
Iskola címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
Létszám: (diák + pedagógus)
Osztály:
Várható érkezés ideje:
Választott foglalkozás/kísérlet bemutató kódja 
(pl. 9B; minden bejelentkezett csoport egy interaktív foglalkozást vagy előadást választhat):


Tanuljunk együtt a MEKH ENERGIAKÖVETEKtől
a Csodák Palotájában!


(A programváltozás jogát fenntartjuk!)