Jul 28 2022

Kütyük félre! Lebilincselő játékok felnőtteknek és gyerekeknek internethasználat nélkül!

Szülőként vagy pedagógusként nincs könnyű dolgunk, amikor szeretnénk a gyerekeknek lekötni a figyelmét és játékos formába önteni a tanulást internet és okoskütyük nélkül. Valljuk be, néha számunkra is nehézséget okoz az online világtól való elszakadás, mégis hajlamosak vagyunk bosszankodni, hogy a fiatalok csak a telefonon akarnak játszani. Ha felnőttként tudatosan választunk a játéklehetőségek közül és mi magunk is élvezettel veszünk azokban részt, a gyerekeknek is nagyobb valószínűséggel jön meg a kedvük a játékhoz.

Összeszedtünk nektek 4+1 tippet, hogy milyen közös elfoglaltságot választhattok, amit mindenki élvezni fog!

 

1. Hasson az érzékszervekre!

Az érzékszerveken keresztül történő tapasztalatszerzés nemcsak az egészen kicsik számára izgalmas. Az öt érzék – a hallás, a látás, a szaglás, az ízlelés és a tapintás – általában mindenkinél eltérő mértékben fejlett. Az ilyen játékok korosztálytól függetlenül segíthetnek abban, hogy megismerjük a gyerekeket és önmagunkat.  Például, ha egy tanulási folyamatban elakadunk érdemes kipróbálni olyan módszereket, amelyekbe a fejlettebb érzékszerveink is bevonásra kerülnek, így nagyobb a valószínűsége, hogy megjegyezzük azokat az információkat, amelyeket ismétlés után nehezen.

A Csodák Palotájában kipróbálhattok több olyan játékot, amely az érzékszerveitekre nagy hatással van, ilyen például az 5D és a 9D mozik vagy az illúziók megtapasztalása.

 

2. Gondolkozzatok együtt!

Hallottál már a szabadulószobákról? Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendő játék egyik titka, hogy mindenki megtalálhatja benne az élvezetet korosztálytól függetlenül. Egy olyan játék során, amelyben fontos a találékonyság, a logikai készség, a kreativitás és az együttműködés bárki kamatoztatni tudja tudását, képességeit és készségeit. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élvezetes elfoglaltság, hiszem mindannyian másban vagyunk jók, így a sikerélményt is megtapasztalhatjuk együtt és külön-külön egyaránt.

 

3. Ültesd át a tapasztalatokat a hétköznapokba!

A tanulás és a játék kombinációjának egyik legjobb módja, ha az információt olyan formába öntjük, ami a hétköznapi életben is gyakran szembejön velünk. A világ vagy az emberi test működésével, a fizikai és kémiai folyamatokkal kapcsolatos játékok azért figyelemfelkeltőek, mert egészen átlagos tevékenységekkel és helyzetekkel is össze lehet őket kötni. Így amellett, hogy egy izgalmas élményben van részünk, garantáltan tanulni is fogunk belőle! Nézzetek közül a Csopa lehetőségei között, ahol több ilyen témájú játék közül is választhattok!

 

4. Szerepjátékok nem csak kicsiknek!

A szerepjátékok egészen kicsi kortól kezdve fontos részét képezik az emberek fejlődésének. Amellett, hogy megmozgatja a fantáziát, kiragad minket a hétköznapjainkból és egy teljesen más világban találjuk magunkat. Ezen kívül hatással van az érzelmeink fejlesztésére és a világ megismeréséhez, felfedezéséhez is hozzájárul. Játszottatok már olyat, hogy tudósok vagytok is kísérleteztek? A Csodák Palotájában erre is van lehetőségeket, hiszen a Richter Gedeon oktatólaborban belebújhattok egy kutató bőrébe és szórakoztató kísérleteket is végezhettek!

 

+1. A kulcs: játszunk együtt!

A Csodák Palotája számos lehetőséget kínál a hétköznapokból való kiszakadásra, ahol tanulással egybekötött játékkal ismerhetitek meg a világot, okoskütyük nélkül. A programlehetőségek felnőttként is lenyűgözőek lehetnek és ez lehet az egyik kulcsa a gyerekek kimozdításának. Merjünk felnőttként is részt venni a játékokban és rámutatni arra, hogy mennyi élménnyel és tudással gazdagodhatunk a hasonló tevékenységek által!