Feb 18 2020

Mateking Matematikai Élményműhely #3 a Csodák Palotájában

2020. február 18-án, kedden szakmai partnereink bevonásával ismét megrendezzük a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak szóló Mateking Matematikai Élményműhelyt

 

A matematikával foglalkozó előző két (#1, #2) témanap sikerén felbuzdulva, 2020. február 18-án, kedden szakmai partnereink bevonásával ismét megrendezzük a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak szóló Mateking Matematikai Élményműhelyt. Ezen a napon 9-től 12 óráig ismét tudományág rejtelmeivel ismerkedünk.

A kérdésre, hogy szerethető-e a matematika, a MATEKING csapatától biztosan pozitív választ kapunk! A rendhagyó élményműhelyen a számok birodalmában kalandozhatnak az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás diákok. Szakmai partnerünk műhelyfoglalkozásokon és előadásokon mutatja be, hogy a matektól senkinek sem kell félnie.

A mateking.hu egy online matematika oktató oldal középiskolásoknak és egyetemistáknak, amely azért jött létre, hogy segítsen a diákoknak és a tanároknak azzal, hogy egy profi eszközt ad a diákok kezébe az otthoni gyakorlásukhoz.

Szakmai partnerként csatlakozik hozzánk a Medve Matek és az Óbudai Egyetem is:

A Medve Matek rendezvények célja, hogy izgalmas és újszerű megközelítésben mutassa meg a matematika szépségét és élvezhető oldalát, ezzel lebontva a tantárgy iránti előítéleteket. A cél a közösségteremtés és a kooperatív gondolkodás fejlesztése a tizenévesek körében.

 

A nap előadói:

  • Mosóczi András hozta létre és vezeti hazánk egyik legnépszerűbb matematika oktató weboldalát, a 100 ezer felhasználóval rendelkező mateking.hu-t. A középiskolai és egyetemi matematikát oktató oldalt négy egymást követő évben választották meg az Év Honlapjának, ami egyedülálló rekord a 19 éve működő verseny történetében.
  • Magyar Róbert alkalmazott matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte tanulmányait és került közel a matematika gyakorlati alkalmazásihoz. Jelenleg a GS1 Magyarország NZRt. szabványosítási szakértője, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója. A Magyar Matematikai Múzeummal szoros együttműködésben évek óta tart tudománynépszerűsítő foglalkozásokat. 2017-től az Óbudai Egyetemmel együttműködve járja az országot Matematikai Érdekességek a Mindennapokban elnevezésű előadássorozatával, bemutatva a matematika játékos és hétköznapjainkat is meghatározó oldalát. Pszichológia tanulmányai során ismerkedett meg a döntésanalízis és a kognitív illúziók világával, mely alapját képezi több előadásának is.
  • Tasnádi Tamás az ELTE fizikus szakán végzett majd, ugyanitt szerezte meg a PhD. fokozatot. Érdeklődése fokozatosan a matematika felé fordult, jelenleg a BME Analízis Tanszékén oktat főként analízist és funkcionálanalízist. Rendszeresen tart matematikai és fizikai tárgyú népszerűsítő előadásokat.
  • Pintér Gergő az ELTE matematikus szakán végzett, itt szerezte meg a Ph.D. fokozatát is. Jelenleg az ELTE oktatója és a BME-n egy fizikus kutatócsoport tagja. MateMorfózis címen futó ismeretterjesztő előadásait kicsik és nagyok is élvezhetik hazai fesztiválok, szórakozóhelyek kulturális programjaként vagy akár iskolákba szervezett foglalkozások keretében. Az előadások jelentős részének a témája „topológia”, a geometria elmúlt 150 évben meghatározóvá vált területe. A Typotex Kiadónál hamarosan megjelenő Új világok teremtése c. könyve is a geometria újkori szemléletét illusztrálja.
  • Valamint Horváth Bálint és Róka Sándor matematikusok, Környei László matematika-fizika szakos tanár, a Medve Matek és az Óbudai Egyetem munkatársai

Minden résztvevő csoport kipróbálhatja tudását és ügyességét a Medve Matek CsopOlimpián. Játékterünkben az Óbudai Egyetem robotjaival ismerkedhetnek az érdeklődők 9 és 12 óra között.

A témanapra érkező iskolai csoportok maximum 2 előadást választhatnak az alábbi menüből:

 

9:15

Galaxis terem: (maximális létszám 100 fő)
9A – Meghökkentő geometria
Tasnádi Tamás

Érdekes testek, érdekességek testekről, meghökkentő geometria


Öveges terem: (maximális létszám 70 fő)
9B – Mire jó a matematika
Mosóczi András

Egy nagyon nagy sikerű előadás újra a Csopában, ami arról szól, hogy lehet, mégis van értelme matekot tanulni…


Nap terem: (maximális létszám 30 fő)
9C – Matek a hétköznapokban
Horváth Bálint

Mire fogom én ezt használni? Bizonyára sok diák elgondolkozott ezen, amikor a középiskolában vagy az egyetemen matekot tanult. Érdekes, valós ihletésű feladatok több témakörből.


Orion terem: (maximális létszám 25 fő)
9D – Mi a lyuk?
Pintér Gergő

Ha valami lyukas, az az ő tulajdonsága, vagy a téré, ami keresztül megy rajta? Hogyan lehet a lyukasságot számolható tulajdonsággá tenni, avagy mi mindennel tud számolni a matematika a számokon túl, és mindez mire jó?


Richter Gedeon labor: (maximális létszám 40 fő)
9E – Fraktálokról játékosan
Róka Sándor

10:15

Galaxis terem: (maximális létszám 100 fő)
10A – Érdekes számok, számos érdekesség
Magyar Róbert

Minusszoros mínusz miért plusz? Miért nem osztunk 0-val és vajon mennyi 00? Mi a legnagyobb természetes szám, amit ismersz? Bemutatkoznak nekünk a barátságos számok, a sokszög számok valamint a palindrom-, főnix-, Münchausen-, illetve a Friedmann és az Armstrong számok. Számok segítségével varázsolunk, szerelmet fejezünk ki, olvassuk egymás gondolatait. Meghökkentő bűvös négyzeteket mutatunk be és megfogalmazzuk a matematika máig meg nem oldott számelméleti problémáit. Betekintést nyerünk a prímszámok világába és mutatunk olyan meghökkentő számelméleti érdekességeket, melyektől garantáltan tátva marad a hallgatóság száma… izé szája 🙂


Öveges terem: (maximális létszám 70 fő)
10B – Mire jó a matematika
Mosóczi András

Egy nagyon nagy sikerű előadás újra a Csopában, ami arról szól, hogy lehet, mégis van értelme matekot tanulni…


Nap terem: (maximális létszám 30 fő)
10C – Térteremtés
Pintér Gergő

Milyen lehet a tér, ha véges, de határtalan? Hogyan tudjuk elképzelni a tér alakját, ha alakja a térben lévő tárgyaknak van? Magasröptű gondolatok alapszinten a Snake játékon keresztül.


Richter Gedeon labor: (maximális létszám 40 fő)
10E – Matematika és fizika a mindennapokban
Környei László

11:15

Galaxis terem: (maximális létszám 100 fő)
11A – Az irracionális döntések racionalitása
Magyar Róbert

Látsz-e fekete háromszöget a képen? Hosszú percekig nézve se tudjuk „nem látni” a „fekete háromszöget”, ami valójában nincs is ott. Ha a látásunkért felelős, kvázi elsődleges prioritású agyterület így át tud verni minket, akkor vajon mi a helyzet a többi területtel, például azzal, ami a döntéshozatalért felelős? Lehetséges, hogy szisztematikusan beleszaladunk „csapdákba”, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett sem vagyunk képesek racionális döntéseket hozni? Esetleg pont abban van racionalitás, ahogy az irracionális döntéseink megszületnek? Egy mini teszt segítségével mindenki a saját bőrén tapasztalhatja ezt meg… Az előadás interaktívan, egyszerű matematikai összefüggések útján, valódi életből vett példákon keresztül mutatja be azokat a hétköznapi helyzeteket, ahol intuícióink, megérzéseink, tapasztalataink, szisztematikusan, ám előre megjósolható módon, mondhatni törvényszerűen hagynak minket cserben és hogyan használják ki ezt a marketingesek.


Öveges terem: (maximális létszám 70 fő)
11B – Fekete mágia és leleplezése
Mosóczi András

Hihetetlen trükkök, meghökkentő matematikai játékok, izgalmas rejtvények.


Nap terem: (maximális létszám 30 fő)
11C – Térteremtés
Pintér Gergő

A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.


A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

Iskola neve:
Iskola címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
A kísérő pedagógusok Csopa Pedagógus Klub kártyaszáma (a T-vel kezdődő szám az elektronikus kártya vonalkódja alatt – online regisztráció a https://www.csopa.hu/pedagogus-regisztracio linken)
Létszám: (diák + pedagógus)
Osztály:
Várható érkezés ideje:
Választott előadások/műhelyfoglalkozások kódja 
(pl. 9B; a csoportnak legalább egy matematikai foglalkozást vagy előadást választania kell, maximálisan 2 matekmodulon lehet részt venni):


Tanuljunk együtt a Mateking.hu, a Medve Matek és az Óbudai Egyetem szakembereitől a Csodák Palotájában!


(A programváltozás jogát fenntartjuk!)