Feb 26 2019

Mateking Matematikai Élményműhely a Csodák Palotájában

A rendhagyó élményműhelyen a számok birodalmában kalandozhatnak az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás diákok.

Időpont: 2019. március 5. kedd 9-től 12 óráig

A kérdésre, hogy szerethető-e a matematika, a MATEKING csapatától biztosan pozitív választ kapunk! A rendhagyó élményműhelyen a számok birodalmában kalandozhatnak az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás diákok. Szakmai partnerünk műhelyfoglalkozásokon és előadásokon mutatja be, hogy a matektól senkinek sem kell félnie.

Szakmai partnerünkről: A mateking.hu egy online matematika oktató oldal középiskolásoknak és egyetemistáknak, amely azért jött létre, hogy segítsen a diákoknak és a tanároknak azzal, hogy egy profi eszközt ad a diákok kezébe az otthoni gyakorlásukhoz.

A nap házigazdái:
Mosóczi András hozta létre és vezeti hazánk egyik legnépszerűbb matematika oktató weboldalát, a 100 ezer felhasználóval rendelkező mateking.hu-t. A középiskolai és egyetemi matematikát oktató oldalt négy egymást követő évben választották meg az Év Honlapjának, ami egyedülálló rekord a 19 éve működő verseny történetében.

Magyar Róbert alkalmazott matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte tanulmányait és került közel a matematika gyakorlati alkalmazásihoz. Jelenleg a GS1 Magyarország NZRt. szabványosítási szakértője, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója. A Magyar Matematikai Múzeummal szoros együttműködésben évek óta tart tudománynépszerűsítő foglalkozásokat. 2017-től az Óbudai Egyetemmel együttműködve járja az országot Matematikai Érdekességek a Mindennapokban elnevezésű előadássorozatával, bemutatva a matematika játékos és hétköznapjainkat is meghatározó oldalát. Pszichológia tanulmányai során ismerkedett meg a döntésanalízis és a kognitív illúziók világával, mely alapját képezi több előadásának is.

Tasnádi Tamás az ELTE fizikus szakán végzett majd, ugyanitt szerezte meg a PhD. fokozatot. Érdeklődése fokozatosan a matematika felé fordult, jelenleg a BME Analízis Tanszékén oktat főként analízist és funkcionálanalízist. Rendszeresen tart matematikai és fizikai tárgyú népszerűsítő előadásokat.

Az élményműhely keretében az alábbi programok közül válogathatnak az iskolai csoportok (az előadások, műhelyfoglalkozások listája még frissül, érdemes visszalátogatni az oldalra):  


9:00

Richter Gedeon labor: (maximális létszám 30 fő/foglalkozás)
9A – ILLÚZIÓK EGY MATEMATIKUS SZEMÉVEL
Magyar Róbert

Minden dolog valóban az, aminek látjuk? Előfordulhat, hogy saját szemünk átver minket? Nézz és láss csodát, készítsünk együtt optikai illúziókat!


Nap terem: (maximális létszám 25 fő/foglalkozás)
9B – A FEKETE MÁGIA ÉS LELEPLEZÉSE
Mosóczi András

Hihetetlen trükkök, meghökkentő matematikai játékok, izgalmas rejtvények


Galaxis terem: (maximális létszám 110 fő/előadás)
9C – MEGHÖKKENTŐ GEOMETRIA
Tasnádi Tamás
(BME)

Érdekes testek, érdekességek testekről, meghökkentő geometria


Öveges terem: (maximális létszám 70 fő/előadás)
9D – MATEMATIKA ÉS FIZIKA A MINDENNAPOKBAN
Környei László
matematika-fizika tanár

10:00

Richter Gedeon labor: (maximális létszám 30 fő/foglalkozás)
10A – MÁGIKUS NÉGYZETEK
Magyar Róbert

Mágia a számok világában, számmisztika a hétköznapokban!


Öveges terem: (maximális létszám 70 fő/előadás)
10D – MIRE JÓ A MATEMATIKA
Mosóczi András

Tudománytörténeti érdekességek.


11:00

Richter Gedeon labor: (maximális létszám 30 fő/foglalkozás)
11A – ILLÚZIÓK EGY MATEMATIKUS SZEMÉVEL
Magyar Róbert

Minden dolog valóban az, aminek látjuk? Előfordulhat, hogy saját szemünk átver minket? Nézz és láss csodát, készítsünk együtt optikai illúziókat!


Nap terem: (maximális létszám 25 fő/foglalkozás)
11B – A FEKETE MÁGIA ÉS LELEPLEZÉSE
Mosóczi András

Hihetetlen trükkök, meghökkentő matematikai játékok, izgalmas rejtvények


Galaxis terem (maximális létszám 110 fő/előadás)
11C – TOPOLÓGIA KEZDŐKNEK, GRÁFOK, PARADOXONOK JÁTÉKOSAN
Tasnádi Tamás
(BME)

A matematikai modulok után és között a Csopa játéktere is felfedezhető!

A tervek szerint az élményműhely vendége lesz Laczkovich Miklós Széchenyi-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nevéhez fűződik Alfred Tarski sejtésének, a kör új négyszögesítési problémájának megoldása (Laczkovich-tétel).


A Mensa nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában. Ma mintegy 140 ezer tagja van a világ több mint 100 országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.

A Mensa fő céljai 3 pontban összegezhetőek:

– az emberi intelligencia azonosítása és népszerűsítésére az emberiség javára
– az intelligencia természetével, jellemzőivel és felhasználásával kapcsolatos kutatás ösztönzése
– valamint ösztönző szellemi és társadalmi közeg biztosítása a tagok számára.

A Mensa összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre.

Várunk szeretettel standunknál, csatlakozzatok hozzánk egy kis fejtörő játékra!


A program a Csodák Palotájába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

Iskola neve:
Iskola címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
Létszám: (diák + pedagógus)
Osztály:
Várható érkezés ideje:
Választott előadások/műhelyfoglalkozások kódja 
(pl. 9B; a csoportnak legalább egy matematikai foglalkozást vagy előadást választania kell – szabad helyek függvényében több programelemen is részt lehet venni; minden órában egy foglalkozás/előadás választható):


Tanuljunk együtt a Mateking.hu szakembereitől
a Csodák Palotájában!


(A programváltozás jogát fenntartjuk!)