Jan 22 2020

TUDKULT 2020 kulturális – művészeti tudományfesztivál

Ünnepelje rendhagyó módon 2020. január 22-én a magyar kultúra napját osztályával a Csodák Palotájában. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő TudKult programon szakmai partnereink izgalmas állomásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, a Csopa látványos Öveges termi kísérlet bemutatóval és 250 interaktív eszközzel várja az érdeklődőket, legyenek akár óvodások, általános vagy középiskolások.

Ünnepelje rendhagyó módon 2020. január 22-én a magyar kultúra napját osztályával a Csodák Palotájában.

A harmadik alkalommal (2019, 2018) megrendezésre kerülő TudKult programon szakmai partnereink izgalmas állomásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, a Csopa látványos Öveges termi kísérlet bemutatóval és 250 interaktív eszközzel várja az érdeklődőket, legyenek akár óvodások, általános vagy középiskolások.

Keressük közösen a kapcsolatot a könyvek, az irodalom, a zene, a festészet, a filmezés, a bankjegyek, a vendégszeretet, a hagyományok, a környezetvédelem és a természettudományok között!


Minden bejelentkezett csoport részese lesz a zene fizikájáról szóló látványos kísérlet bemutatónak.

A kulturális-művészeti tudományfesztiválon bemutatkozó partnereink (a névsor és a programok folyamatosan bővülnek):

 • Barnaföldi Anna képzőművész
  Science center itt és ott, avagy milyen a bostoni Csodák Palotája – Az Iréne és Péter Ludwig Alapítvány ösztöndíj támogatásával lehetőségem volt egy hónapot Bostonban töltenem. A kutatás során az bostoni közművelődés, tudománynépszerűsítés lehetőségeit is vizsgáltam. Eljutottam többek között a bostoni science múzeumba (Museum of Science) ahol nagyon is otthon éreztem magam, hiszen tele volt olyan interaktív demonstrációs játékokkal, amelyek a Csodák Palotájában is megtalálhatók. Az interaktív állomáson élményeimről mesélek, valamint kipróbálható lesz CsopArt ismeretterjesztő sorozatom néhány kedvelt aktivitása is.
 • Csopa Iránytű
  Hónapról-hónapra izgalmas hivatások, fordulatos életutak, pályaorientációs beszélgetések, előadások várják a felső tagozatosokat és a középiskolásokat a Csodák Palotájában. Egyed László tudományos újságíró vendégeivel egy-egy szakma szépségeit és kihívásait boncolgatja, támpontot nyújtva a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Januárban Vicsek Tamás interdiszciplináris természetkutató látogat el hozzánk, a kb. 50 perces beszélgetés 11 órakor kezdődik. Vendégünk Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A biológiai fizika és a komplex alakzatok természetben történő kialakulásának neves kutatója. Munkáiban a statisztikus fizika és a fraktálgeometria eszközeit használja.
 • Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
  A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria fő célja a 3-23 év közötti fiatalok vizuális nevelése kortárs művészeti kiállítások és az azokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével. Kézműves foglalkozásunk a 2020. januári időszaki kiállításunkhoz kapcsolódik, amelyen a BME építészhallgatóinak munkái kerülnek bemutatásra. A munkák Haász István képzőművész alkotásaiból indulnak ki, központi témájuk a forma- és téralkotás, a síkban és térben való vizuális gondolkodás. A kiállítás jó példája a képzőművészetek és a mérnöki tudományok kapcsolatának, a kézműves foglalkozás pedig ízelítőt nyújt a Deák 17 Galéria múzeumpedagógiai tevékenységéből is.
 • Debreceni Egyetem, Ásvány- és Földtani Tanszék – Dávid Árpád címzetes egyetemi docens ismeretterjesztő előadása 10 órától Kőbe zárt szerelem; dínók násza címmel: A földtörténeti múltban élt állatok maradványait vagy élettevékenységük nyomait vizsgálva bár ritkán, de találkozhatunk a szerelem rítusára vagy a szaporodásra utaló ősmaradványokkal. Elmúlás és szerelem egyazon pillanatban? Az elmúlt 520 millió év anyagából válogatunk. Nem csupán a dinoszauruszokat vesszük sorra! Különös tekintettel leszünk a magyarországi ősmaradványokra. Ilyen módon is felhívva a figyelmet a lelőhelyek védettségének szükségességére és természetvédelmi jelentőségére!

 • Fény – hang – habarcs Tamás Péter kreatív vezetővel
  – Fedezd fel az alkotószobát, ahol kedvedre építkezhetsz hangjegyekből, habszivacsból vagy fénysugarakból! Digitális és analóg szórakozás vár rád vegyesen.
 • Fővárosi Állat- és Növénykert
  Mi az a vadállatmentés? Miért szorulnak a segítségünkre a körülöttünk élő védett állatok? Honnét tudjuk, hogy segítség kell nekik? Kik kerülnek be leggyakrabban a Mentőhelyre? Ezekre a kérdésekre és még sok-sok másikra is választ kaphatsz az Állatkert természetvédelmi mentőmunkáját végző kollégáktól. És mi lesz még? Játékos feladatok, elgondolkodtató történetek és maguk a felgyógyult páciensek képviselői is.
 • Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
  Ki mondta, hogy a könyvtár unalmas, a tudomány meg csak a kockáknak való!? A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraiban található sok ezer könyv, játékos foglalkozások, interaktív programok sokasága bizonyítja ennek az ellenkezőjét. Izgalmas felfedezések, döbbenetes tények és kalandok várnak a könyvtárban és a tudomány világában. A könyvtárosok ezekből mutatnak be egy kis ízelítőt a Csopa TudKult 2020 programja keretében.
 • JCC Budapest/Bálint Ház
  – Éld át! – A program játékos, interaktív eszközökkel mutatja be a gyerekeknek a mai zsidóság életét, azokat a hasonlatosságokat és különbözőségeket, melyek egy az identitását megélő zsidó és nem-zsidó család otthonai között lehetnek. A programban a résztvevő diákok virtuális meghívást kapnak egy zsidó család „lakásába”, s azt végigjárva, kérdezve, játszva tanulnak meg alapvető dolgokat a zsidó hagyományokról, identitásról.
 • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
  – Szórakoztató társasjátékunkban felfedezzük a konyhai jelenségek mögötti kémiát, fizikát. Teszteljük memóriánkat, tudásunkat és logikánkat.
 • Magyar Nemzeti Bank
  Bankjegy- és érmeismeret: A forint érmék és bankjegyek kizárólagos kibocsátója Magyar Nemzeti Bank. A jegybank készpénz-szakértői segítségével új oldalukról mutatkoznak be a forgalomban lévő forint bankjegyek a TudKult 2020 rendezvényen. Ismerjük meg együtt a forint bankjegyek biztonsági elemeit, illetve azok ellenőrzési lehetőségeit!
 • Spóner Hajnalka fotográfus
  A művész FÉNY – GÉP – ÉSZ című tárlata 2019 nyarától invitálja időutazásra a látogatókat Csopa Galériánkban. Letűnt korok mezőgazdasági gépei, háztartási eszközök, ipartörténeti kincsek elevenednek meg a felvételeken. A TudKult 2020 keretében a képek létrejöttéről, a fényképész eszköztáráról, az alkotó előtt álló kihívásokról kaphatnak információt az érdeklődők.

A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.


A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

Oktatási intézmény neve:
Oktatási intézmény címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
A kísérő pedagógusok Csopa Pedagógus Klub kártyaszáma (a T-vel kezdődő szám az elektronikus kártya vonalkódja alatt – online regisztráció a https://www.csopa.hu/pedagogus-regisztracio linken):
Létszám (diák + pedagógus):
Osztály/Csoport évfolyama:
Várható érkezés ideje
(az Öveges termi kísérlet bemutatókat a megadott érkezési időpont alapján határozzuk meg, jelentkezési sorrendben feltöltve az fél óránként kezdődő előadásokat):

Szeretnénk részt venni a Kőbe zárt szerelem; dínók násza ismeretterjesztő előadáson (felsősöknek és középiskolásoknak ajánlott, a program kb. 50 perc, 10 órakor kezdődik): igen – nem
Szeretnénk részt venni a Csopa Iránytű pályaorientációs élményműhely beszélgetésén (felsősöknek és középiskolásoknak ajánlott, a program kb. 50 perc, 11 órakor kezdődik): igen – nem


Ismerkedjünk a kultúra és a művészet tudományos vonatkozásaival szakmai partnereink segítségével a Csodák Palotájában!

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)