Apr 12 2019

Visszaszámlálás 2019 - Az űrhajózás napja a Csodák Palotájában

10..9..8..7..6..5..4..3..2..1.. Az űrutazás folytatódik! 2019. április 12-én, pénteken 9 és 13 óra között ismét űrrepülőre szállunk, s elindulunk a világűr meghódítására a Csodák Palotájában.

10..9..8..7..6..5..4..3..2..1.. Az űrutazás folytatódik! 2019. április 12-én, pénteken 9 és 13 óra között ismét űrrepülőre szállunk, s elindulunk a világűr meghódítására a Csodák Palotájában

1961 április 12-én a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal. Erre emlékezik AZ ŰRHAJÓZÁS NAPJA.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatásért Felelős Főosztályával közösen szervezett témanapon interaktív állomások, izgalmas előadások, rendhagyó tárlatok várják az általános és középiskolásokat.

A Csopa játékterében bemutatkozó szakmai partnerek:

 • Külgazdasági és Külügyminisztérium – Űrkutatásért Felelős Főosztály

A magyar űrkutatás történetének bemutatása. Továbbá az űrkutatás jelentőségének ismertetése és a legújabb kutatási eredmények prezentálása.


 • ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék, Űrkutató Csoport

Bemutatjuk az Űrkutató Csoport űridőjárási kutatásait: műholdas méréseket, műszereket, amelyeket az ionoszféra, a plazmaszféra és a sugárzási övek vizsgálatához használunk. Megmutatjuk, hogy a Google Maps-en túl mennyi mindenre lehet még használni a földfelszínről készült műholdas képeket.


 • MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont

Találkozz űrkutatókkal, ismerd meg kutatási projektjeiket!

Apollo 50 – emlékkiállítás a holdra szállás 50. évfordulójának tiszteletére Vizi Pál Gábor szervezésében

A rendezvény alatt megtekinthető Űrállomás tematikus egységünkben a Wigner Fizikai Kutatóközpont állandó tárlata, mely a hazai szakemberek részvételével zajló nemzetközi űrprojekteket mutatja be.    


 • MTA Wigner FK, ESA magyarországi Üzleti Inkubátorháza (ESA BIC Hungary) és ESA magyarországi Technológia Transzfer Iroda

A standon technológia ötletbörze játék várja az érdeklődőket.


 • MTA Energiatudományi Kutatóközpont

Érdekel, hogyan mérjük meg az űrhajósokat érő sugárzás dózisát? Vagy hogyan teszteljük űreszközeinket, hogy kibírják-e a felbocsátás és a világűr jelentette zord körülményeket? Ha ki szeretnéd próbálni a világhírű Pille műszert, vagy részecskék nyomait keresnéd, mint az igazi űrkutatók, látogasd meg az MTA EK standját!


 • HunSat Team – BME Egyetemi Kozmosz Kör

Az Európai Űrügynökség CanSat versenyén különdíjas HunSat kisműholdjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az első magyarországi középiskolás műholdas csapat projektjének eredményei, sikerei kerülnek bemutatásra. Standunkon az Egyetemi Kozmosz Körrel közösen mesélünk arról, hogy miért jó az űrkutatással foglalkozni, hova lehet eljutni. Megosztjuk saját élményeinket, tapasztalatainkat és a jövőbe tekintő ötleteinket is.


 • Delle Egyesület – Mars project

A Mars project egy 2016-ban indult képzőművészeti projekt, melynek keretén belül Dorsánszki Adrienn 26 db rakétát és űrjárművet, űrhajót öntött ki bronzból. A képzőművész szobrainak bemutatása mellett 6-13 éves gyerekeknek tart kreatív foglalkozást, helyzetgyakorlatot: Mit csinálsz, ha egy idegen bolygón vagy? címmel. A tervek szerint, az állomáson Hargitai Henrik Mars-kutatóval is találkozhatnak az érdeklődők.   


 • Magyar Asztronautikai Társaság (MANT)

Bemutatkoznak a MANT űrkutatáshoz és űrtevékenységhez kapcsolódó ismeretterjesztő programjai.    


 • MedSoftOrg Kft.

Fejlesztéseinket a műholdakkal készített űrfelvételek földi vegetáció megfigyelésében történő felhasználása, különösen a mezőgazdaság és a környezetgazdálkodás területén végezzük. Űrfelvételek információ-kivonásán alapuló SW alkalmazásokat készítünk az EU terület alapú mezőgazdasági támogatásainak végrehajtásához, melyeket látogatóink ki is próbálhatnak.

Célunk, hogy a legújabb mindenki által szabadon elérhető Copernicus/ESA űrfelvételekre alapozva minél több stratégiai információt tudjunk kivonni, kiemelkedő társadalmi hasznosulással

A standon a terület alapú támogatások referencia rendszerét ellenőrző kliens alkalmazást lehet kipróbálni, melynek keretében a diákok megismerkedhetnek a felszínborítási kategóriák és a különböző szántóföldi növények elismerésével a multi-spektrális űrfelvételeken.


 • C3S LLC.

Űrállomás részlegünkön tanulmányozható a MASAT-1 műhold makettje.


 • Magyar Asztrofotósok Egyesülete

A Csillag-Képek országos vándorkiállítás megtekinthető a Csopa Galériában.


Ismeretterjesztő előadások a Galaxis (A) és Öveges (B) teremben:

 

9:15

9A – Burokban született emberiség
Ferencz Orsolya,
űrkutatásért felelős miniszteri biztos nyitóelőadása

„Azt gondolom, ma már felismertük, hogy az űrszegmens, a világűr nemcsak segítségünkre tud lenni azáltal, hogy szolgáltatásokat tudunk a világűrbe telepített eszközökkel teremteni az emberiség érdekében, de akár nagyon komoly veszélyek forrása is lehet. Vitathatatlanul az űridőjárás az egyik olyan terület, amelyre nagy hangsúlyt kell fektetni, szinte az első helyen. Ez a kutatás a Föld, a Nap és a kozmikus hatások működésének, kapcsolatának a megfigyelése, a Föld-figyelő szolgálatok részeként. Igazából az emberiség túlélésének érdekében eljutottunk egy olyan küszöbre, amikor technológiaváltásra, technológiai ugrásra lesz szükség nagyon sok területen. Ezt nem lehet a világűr jobb megismerésének és az űreszközök, űrbe telepített szolgáltatások felhasználásának mellőzésével megtenni. Tehát mindarra a technológiai tudásra, amire az űrkutatás és az űripar tanított bennünket eddig, szükség lesz ahhoz, hogy a fordulót sikerrel vegyük, a saját magunknak állított csapdából való kikerülés érdekében. Ezt a csapdát az emberiség magának állította föl, kijönnie is egyedül kell belőle.” – forrás: duol.hu


10:15

10A – A légkör megfigyelése műholdakról
Putsay Mária
(Országos Meteorológiai Szolgálat)

Az előadás összefoglalja, hogy a légkörnek milyen jellemzőit tudjuk megfigyelni meteorológiai műholdak segítségével, például felhőalakzatok mozgását, jellemzőit; légköri összetevők mennyiségét, terjedését; légszennyezés mértékét. Műholdakról megfigyelhetjük az éghajlatot befolyásoló paraméterek időszakos változásait, pl. a felszínt borító növénytakaró nagyléptékű alakulását. Szó lesz arról is, hogy hogyan segítik a meteorológiai műholdakról végzett mérések az időjárás számítógépes előrejelzését, továbbá, hogy milyen irányokban folynak a legújabb fejlesztések.


10B – Masat-1-től a hazai műholdflottáig
Horváth Gyula
(C3S LLC.)

A hallgatóság a következő kérdésekre kaphat választ az előadáson: Mi történt a Masat-1-gyel és utána?

Mi foglalkoztatja itt és most a világot, amire csak a kisműholdak képesek?

Hogyan lehetséges egy magyar cégnél élvonalbeli űriparosként dolgozni?


11:15

11A – A szférák zenéjétől az űridőjárásig — avagy hogyan kerülnek Trabantok a világűrbe?
Lichtenberger János
(ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék, Űrkutató Csoport)

Tudunk-e, akarunk-e a műholdak nélkül élni? Mi az űridőjárás, milyen hatása van — van egyáltalán hatása? — mindennapi életünkre. Milyen hatással van az űridőjárás a műholdakra? Mi a kapcsolat a földi és az űridőjárás között? Hogyan lehet az űridőjárási eseményeket megfigyelni, modellezni, előrejelezni? Lehet-e, van-e ebben szerepe magyaroknak? Az előadás végén a címben feltett kérdésre is fény derül.


11B – Űrkutatási aktualitások egy fejlesztőmérnök szemével
Vizi Pál Gábor
(MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont)

Feltárul az űrmissziók lenyűgöző világa. Képet kapunk a hazai szakemberekre háruló feladatokról és egy-egy küldetés technikai, kutatói hátteréről.


12:15

12A – Űrtechnológia egy kólás dobozban
Illyés András
(HunSat Team – BME Egyetemi Kozmosz Kör)

Az űrtechnológiai bevezető után a HunSat azon technikai/technológiai megoldásai kerülnek bemutatásra, melyekkel a csapatnak sikerült elhoznia az Európai Űrügynökség CanSat versenyének különdíját. Megosztjuk élményeinket, szólunk a nemzetközi kapcsolatépítés és a csapatmunka fontosságáról.


12B – Új lehetőségek a földmegfigyelésben – információ-kivonás a Copernicus /ESA űrfelvételekből
Gulyás Gábor
(MedSoftOrg Kft.)

Bemutatjuk, hogy a legújabb, mindenki által szabadon elérhető Copernicus /ESA űrfelvételek milyen lehetőségeket rejtenek a földmegfigyelés fejlesztésében. Napjaink kihívása, hogy hogyan fog a távérzékelés mindennapi eszközzé válni az agrárium, a környezetgazdálkodás integrált tervezési és végrehajtási feladatiban, mellyel nemcsak a közigazgatást, hanem széles társadalmi rétegeket a napi felhasználás szintjén is megszólítunk.


13:15

13A – Űrtechnológiák földi alkalmazása
Székely Zoltán
(MTA Wigner FK, ESA magyarországi Üzleti Inkubátorháza (ESA BIC Hungary) és ESA magyarországi Technológia Transzfer Iroda)

Az űrtechnológiák jelen vannak mindennapi életünkben, segítenek megtölteni a chipses zacskót, növelni a sportteljesítményünket, navigálni, egészségesebb ételeket enni. Azt a folyamatot, amelynek során egy űrtechnológia földi alkalmazásba kerül, technológia transzfernek nevezzük. 2017 óta hazánkban egy sikeres űrtechnológia transzferhez a részetekről csak egy jó ötlet, kitartás és elszántság kell, a technológiát és a pénzt mi adjuk.


Egy-egy csoport több előadáson is részt vehet, kérjük az előadás kódját adják meg a regisztráció során.

A program a Csodák Palotájába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

 

A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

 

Iskola neve:
Iskola címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
Létszám: (diák + pedagógus)
Osztály:
Várható érkezés ideje:
Választott ismeretterjesztő előadás kódja 
(pl. 9A; egy csoport több előadáson is részt vehet):


Tanuljunk együtt szakmai partnereinktől
a Csodák Palotájában!


(A programváltozás jogát fenntartjuk!)